Natten mot onsdag


Det finns ljud som förmedlar frid för mig, och ett av dessa är regn. Regn kan låta på så många olika sätt, inte bara beroende på hur lite eller mycket det regnar utan också förstås på var man befinner sig. Jag växte upp med ljudet av regn mot bilens plåt, tältduken, fönstret i mitt sovrum... och jag fann alla dessa varianter mysiga, trygga på det där sättet man känner sig väl till mods när man är inomhus i värmen och skyddad undan allt man tycker är farligt. Jag, som i större delen av mitt liv bott i s.k. ghetton (stora, anonyma områden med tätt byggda flerfamiljshus som företrädesvis beboddes av fattiga familjer), älskar t.ex. doften av våt asfalt och åsynen av fönstrens ljus återspeglade i denna våta asfalt. För mig var det en skönhetsupplevelse! 

Här i mitt vardagsrum smattrar inte regnet direkt mot fönstren, eftersom jag har en balkong över dem, utan "pillrar" liksom en bit ut - tydligt, men mer som små lätta kulor än regndroppar. Svårt att beskriva ljudet... lite som att man en och en släpper något i stil med en mycket liten ärta mot någon hård yta. Första gången jag hörde det - för jag har faktiskt aldrig mött detta ljud någon annanstans förut - förstod jag inte vad det var utan fick titta efter... men sedan dess har jag alltid tyckt att det är ett ganska rart ljud, och eftersom jag älskar regn gör det mig alltid glad. I natt är det dessutom ackompanjerat av vindstötar, för vi har i flera dygn haft ett rätt stormigt väder som ännu inte mojnat även om det inte är lika "ilsket" som det varit förut. Tänker mycket på en god vän, som nyligen tagit seglarexamen och just denna vecka skulle ut och segla med sin familj... SMHI säger att det är kuling utmed hela västkusten, så jag hoppas att hon är rädd om sig och ändå har glädje av sin semestervecka! I vanliga fall jobbar hon inom vården, så hon behöver verkligen få vila upp sig... men vet du, jag kan faktiskt tänka mig att även dåligt väder kan vara vilsamt, jag menar, som att kämpa mot vindar i en segelbåt, om man trivs med det och kan koppla bort vardagens bekymmer under tiden. Det är ju inte automatiskt lugn och ro som är bäst för en person; det beror på personen, och vad denne sysslar med som avkoppling.

Själv sitter jag som sagt inomhus i värme och trygghet, alla djuren sover omkring mig och de absolut enda ljud jag hör (bortsett från Robins snarkande) är just regnets "pillrande" och vindstötarna som får glaset i fönstren att knaka lätt. Antar att alla i huset sover, för det är mitt i natten... så vad gör jag uppe? Varvar ner, är det enkla svaret. Kvällen har ägnats åt tankemöda - kyrkliga frågor framför allt - och nu kopplar jag av med bloggande en stund innan jag kryper ner i min sköna bädd och sover sött. 

Nu i kväll satt jag också och funderade på vilket slags musik människor väljer att lyssna till för att få frid i sinnet. När man är arg, ledsen, deprimerad, förtvivlad, trött på allt och alla... vad tröstar ens hjärta bäst? Jag har en CD jag älskar mer än alla de andra i min lilla samling: "A Month in a Brazilian Rain Forest" med cirka en timmes inspelade ljud av surrande insekter, kväkande grodor m.m. från regnskogsnätter. Vill jag prompt ha musik och är ledsen blir det antingen Rachmaninovs andra pianokonsert eller Eros Ramazottis "Musica È". Är jag riktigt arg, och det är dagtid, sätter jag på Backstreet Boys och skurar golven! Nattetid blir det någon av mina CD med koraler, t.ex. sånger skrivna av St. Hildegard av Bingen. Eller tradjazz med Tommy Dorsey eller Glenn Miller. Varför inte den underbara "I'm getting sentimental over you"?!? Den älskar jag, för den lägger sig som bomull kring hjärtat! Fast jag är väldigt sällan arg på nätterna... de är tvärtom mina andningshål, mina alldeles egna stunder då ingenting ont kommer åt mig. Möjligen kan jag få ångest mitt i natten, men då tar jag damerna med mig på en promenad till hjärtat och själen lugnat ner sig. 

Vad väljer du att lyssna till för att få frid i sinnet?

Annars funderar jag just nu mest på mina drömmars innebörd. Har haft flera tänkvärda drömmar på sistone som jag tycker säger väldigt mycket, även om jag inte riktigt vet hur jag skall passa in budskapen i mitt liv som det ser ut just nu.

I en dröm var jag tillsammans med gayvänner och firade Pride, men när jag blev hungrig hittade jag ingenstans där jag hade råd att äta: alla matställen hade höjt priserna rejält just för att det var festival. Till sist hade mitt sökande efter en restaurang med vettiga priser fört mig långt ifrån festområdet och jag insåg att det väl var lika så gott att jag åkte hem i stället. Den här drömmen verkar vara en variant av en annan sorts drömmar jag brukar ha, där jag förgäves försöker hitta en ledig toalett eller dusch, men varje gång jag tror att jag fått tag i vad jag söker är det andra människor där... och då vill jag förstås varken gå på toa eller duscha.

Drömmen jag hade senast handlade om att jag hälsade på mina föräldrar, som bodde kvar i huset. Det var dock minst tre-fyra gånger större än i verkligheten, och eftersom båda mina föräldrar satt i rullstol hyrde de ut rum åt studenter för att klara kostnaderna. Problemet var bara att saker förföll, så när jag kom på besök bad de mig genast att ta itu med alla de där sakerna... bl.a. fick jag laga stopp i avloppet på flera ställen i huset, vilket irriterade mig. Varför kunde inte studenterna få bo gratis mot att de gjorde sådana där jobb? Jag hade ju kommit för att umgås med mina föräldrar - inte agera hantverkare timme ut och timme in...

Sist, men inte minst, drömde jag att jag tittade in hos pappa, som satt och donade med datorer i ett rum. Det påminde mig om ett spel jag tyckte mycket om (i drömmen, alltså - i verkligheten har jag tyvärr inte stött på ett sådant spel) och jag frågade om han hade kvar det. Vilket han hade. Så jag satte mig vid en annan dator i samma rum och drog igång det där spelet... men hela tiden blev jag avbruten av folk som ville mig något, eller som stod och pratade med pappa så att jag tappade koncentrationen. Det slutade med att jag helt sonika gick in i spelet och spelade det "på plats" s.a.s.... (nej, jag hade inte precis sett "Jumanji" och tänkte inte alls i de banorna innan jag somnade, om du drar den parallellen.) 

Man kan undra vad jag drömmer om i natt? För nu är det sovdags för undertecknad, klockan är 02.30 och jag vill inte rubba alltför mycket på ungarnas mat- och rasttider bara för att jag är trött... så jag skall försöka gå upp som vanligt i morgon trots detta nattsuddande.